woensdag 17 juni 2009

Homohuwelijk mogelijk in de kerk in Zweden

Het moderamen van de Lutherse Kerk van Zweden heeft voorgesteld om het mogelijk te maken dat paren van hetzelfde geslacht ook voor de kerk kunnen trouwen. In oktober zal de synode de definitieve beslissing nemen over het homohuwelijk.

Op 1 mei werd in Zweden het zogenoemde homohuwelijk van kracht. Het Scandinavische land was daarmee het zevende ter wereld waar homoseksuelen en lesbiennes wel mogen trouwen. De Lutherse Kerk, de grootste kerk van Zweden, zou later dit jaar besluiten of zij ook voor de kerk mogen trouwen. In Zweden mogen huwelijken ook in de kerk worden voltrokken.

Het moderamen (bestuur) van de staatskerk stelt nu voor het mogelijk te maken dat homo’s hun 'huwelijk' ook binnen de kerk laten voltrekken, zo meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter (DN). "We constateren een diep verlangen dat de Kerk van Zweden, als een kerk van het volk, doorgaat met het inzegenen van huwelijken", zegt Anders Lindberg, interim-secretaris-generaal. Een alternatief zou volgens hem zijn dat de kerk niet langer huwelijken mag bevestigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten