vrijdag 19 juni 2009

Gemeente Almelo maakt trouwen makkelijker

Stellen die in de gemeente Almelo ( Overijssel )willen trouwen of geregistreerd partnerschap hoeven binnenkort geen documenten meer te laten zien die bewijzen dat ze huwelijksbevoegd zijn.
Huwelijksbevoegd betekend dat iemand niet getrouwd is. De bewijzen daarvoor zijn te vinden bij de burgerlijke stand. Het gaat om stukken als een geboorteakte, een afschrift uit de basisadministratie persoonsgegevens en een eventueel bewijs van een vorig huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Nu is het nog zo dat die documenten aanwezig moeten zijn als de ambtenaar burgerlijke stand een huwelijksakte opmaakt. De documenten moeten zo nodig door het paar uit andere gemeenten worden gehaald. Als de documenten in Almelo zijn zorgt de ambtenaar burgerlijke stand er voor, maar daar zijn wel kosten aan verbonden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vindt de werkwijze achterhaald omdat in de meeste gevallen alle informatie is te vinden in de elektronische gemeentelijke basisadministratie die zowel lokaal als landelijk is te raadplegen.

De gemeenten is gevraagd hun werkwijze te veranderen. De gemeente Almelo wil daar met ingang van 1 augustus mee beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten