dinsdag 9 maart 2010

Digitale aangifte burgerzaken in drie steden

Pilots worden dit jaar gestart

Met de invoering van de elektronische aangifte is naar het gemeenteloket gaan en stukken inleveren verleden tijd. Binnenkort kan de melding van een huwelijk, geregistreerd partnerschap, geboorte of overlijden via de computer met de DigiD.

Om dit alles mogelijk te maken zullen de burgerlijke stand en de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) op elkaar afgestemd worden. Wie wil trouwen, hoeft dan alleen de wettelijk vereiste gegevens op te geven. Een geboorteakte en uitreksel GBA afgeven is dan niet meer nodig. Dit scheelt tijd, moeite en geld. Bij vragen neemt de ambtenaar contact op met diegene die de aangifte heeft ingevoerd.

Elektronisch aangifte doen bij de burgerlijke stand is een initiatief van minister van Justitie Hirsch Ballin en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bijleveld en Koninkrijksrelaties. Het is voor advies naar de Raad van State verzonden.

DigiD
Om identiteitsfraude of misbruik van persoonsgegevens te voorkomen, moet de burger gebruikmaken van zijn DigiD, de persoonlijke gebruikersnaam met wachtwoord die je ook moet invoeren bij de digitale belastingaangifte.

Den Haag, Delft en ’s Hertogenbosch zijn de eerste gemeenten die de digitale aangifte gaan uittesten. Naar het loket van de gemeente gaan blijft overigens mogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten