vrijdag 17 juli 2009

Oorsprong en gebruik van de Tiara, Diadeem

Een bruiloft is een bijzonder feest die je tot in de puntjes wilt verzorgen. Het organiseren zit hem vooral in de details. Naast de ideale feestlocatie en trouwlocatie is de aankleding van de bruidegom en bruid van essentieel belang. De bruid vormt het stralende middelpunt van het bruiloftfeest. Vandaar dat de bruid er schitterend uit moet zien. Naast de trouwjurk wordt de uiterste zorg besteed aan het bruidskapsel. De finishing touch van het bruidskapsel kan een diadeem of tiara zijn. Hiermee wordt het bruidskapsel nog meer geaccentueerd en is de bruid het stralende middelpunt.

Oorsprong van het Hoofdsieraad
Een tiara is traditioneel gezien een hoge kroon, met over het algemeen een cilinder- vormige vernauwing bovenop. De kroon was meestal gemaakt van leer of een andere stof, en was veelvuldig feestelijk versierd. Hij werd voornamelijk gedragen door de koningen en keizers van de oude volkeren in Mesopotamië. De Assyriërs voegden twee stierenhoorns en een cirkel van korte veren toe aan de kroon als teken van macht. De Perzische tiara leek meer op een kegel zonder top, en had ook geen hoorns of veren meer. Deze tiara was echter wel zwaar uitgerust met juwelen, en had een pin aan de bovenkant.

Tiara - Diadeem
Tegenwoordig is een tiara of diadeem meestal een halfcirkelvormige band, meestal gemaakt van metaal en versierd met juwelen. Het wordt gedragen door vrouwen rond hun hoofd, of op hun voorhoofd. Een tiara of diadeem is van oorsprong een teken van de Koninklijke waardigheid in Hellas, maar ook in Perzië en het Oude Egypte. Het werd overgenomen door de grote leiders van het Imperium Romanum. In andere culturen diende het ook als teken van rijkdom of waardigheid. Soms werd een tiara of diadeem voorzien van diamanten, zoals ze heden ten dage nog vaak voorkomt. Hieruit ontstond de beugelkroon, een veelgebruikt model voor een koningskroon en de adellijke rangkronen uit de heraldiek. Daarnaast worden ook nu nog tiara’s of diademen gedragen door dames. Vooral op bruiloften wordt het veelvuldig gebruikt door de bruid. Het accentueert het kapsel en vestigt uitdrukkelijk de aandacht op de bruid, die het schitterende middelpunt vormt van de dag.

1 opmerking:

  1. Een tiara is voor mij absoluut de finishing touch op een bruidskapsel inderdaad, het hoort er echt bij! Heb gelukkig een mooie kunnen vinden op www.princesses.nl, die past ook goed bij mijn bruidskapsel! Bedankt voor het artikel, deze achtergrondinformatie maakt het nèt wat specialer om een tiara te dragen op de speciale dag!

    BeantwoordenVerwijderen